Sorting
Source
Katalog zbiorów
(26)
Form of Work
Książki
(26)
Poradniki i przewodniki
(19)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje informacyjne
(1)
Status
available
(22)
unavailable
(4)
unknown
(1)
Branch
Wypożyczalnia Wronki
(23)
Wypożyczalnia Filii Chojno
(3)
Wypożyczalnia Filii Biezdrowo
(1)
Author
Majcher Sylwia
(3)
Rudnik Justyna
(3)
Davies Katie Quinn
(2)
Kieżun Bartek (1976- )
(2)
Andrzejewska Joanna
(1)
Ascari Laura
(1)
Banks Andrew. Autor
(1)
Bogusławska Aleksandra
(1)
Błaszczykowski Jakub (1985- )
(1)
Domagalik Małgorzata (1957- )
(1)
Dunn Jancee
(1)
Ellison Sheila
(1)
Ferdinandi Susan
(1)
Gleeson Erin
(1)
Grala-Kowalska Magdalena
(1)
Kachatorian Ray
(1)
Kelley Jeanne
(1)
Kinsella Kajsa
(1)
Klonowska-Szałek Aleksandra
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Kędzierski Michał (1988- )
(1)
Makaruk Katarzyna
(1)
Mann Traci
(1)
Marmińska Anna Julia
(1)
Michnicka Asja
(1)
Niedziałek Agnieszka
(1)
Oknińska Paulina
(1)
Paganelli Elisa (1985- )
(1)
Pilitowska Kasia
(1)
Pilitowska Zosia
(1)
Posoch Joanna
(1)
Prochyra Adela
(1)
Proniewska Monika
(1)
Radomska Małgorzata
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Warner Anthony
(1)
Witkowska Daria
(1)
Wojtków Piotr
(1)
Zaniewska-Wojtków Zofia
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
2010 - 2019
(23)
Time Period of Creation
2001-
(18)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(26)
Language
Polish
(25)
Audience Group
Rodzice
(3)
Kobieta ciężarna
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(1)
Subject
Agroturystyka
(2)
Dietetyka
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Psy
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Behawioryzm
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Błaszczykowski, Jakub (1985- )
(1)
Ciąża
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko w wieku poniemowlęcym
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Gościnność
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Higiena
(1)
Hotele
(1)
Jajka
(1)
Kariera
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyki
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia portugalska
(1)
Kultura
(1)
Macierzyństwo
(1)
Małżeństwo
(1)
Mięso
(1)
Niemowlę
(1)
Odchudzanie
(1)
Odżywianie
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Praca
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Rodzicielstwo
(1)
Rozwiązywanie konfliktów
(1)
Rozwój psychofizyczny dziecka
(1)
Tresura
(1)
Uprawa roślin
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Wychowanie
(1)
Wychowanie w rodzinie
(1)
Włosy
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zero Waste
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Śniadanie
(1)
Świadomość ekologiczna
(1)
Subject: time
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(2)
Hiszpania
(1)
Mazury
(1)
Skandynawia
(1)
Warmia
(1)
Genre/Form
Poradnik
(12)
Książka kucharska
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Poradniki
(2)
Informator
(1)
Książki kucharskie
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publicystyka polska
(1)
Relacja z podróży
(1)
Domain
Kulinaria
(8)
Podróże i turystyka
(3)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(3)
Hobby i czas wolny
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
Psychologia
(1)
26 results Filter
Book
In basket
W tej książce znajdziesz wszystkie podstawowe zasady, których znajomość pomoże Ci w pierwszych dniach i tygodniach z nowym zwierzęciem. Dowiesz się również, jak przygotować dom i domowników na przyjęcia szczeniaczka, a także jak zbudować jego wiarę we własne możliwości tak, by wyrósł na zrównoważonego psa. Pielęgnacja i opieka, zdrowie i żywienie, nauka czystości, spacery i zabawa, wychowanie i podstawy szkolenia. [okładka]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
All copies are currently on loan (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 929-052A/Z (1 egz.)
Book
In basket
"Odetchnij" to nietypowy przewodnik po agroturystykach ukrytych w najdalszych zakątkach Polski. Aleksandra Bogusławska, autorka popularnego bloga Duże Podróże, wybrała się w podróż w poszukiwaniu ludzi, którzy nie bali się zaryzykować. Rzucili wszystko i otworzyli domy gościnne. Razem z autorką zaglądamy do nich i poznajemy niesamowite historie ich gospodarzy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan (1 egz.)
Book
In basket
"Weekend Kate" jest kontynuacją bestsellera "What Katie Ate". Prosta kuchnia w dobrym stylu. Prezentuje aktualne trendy kulinarne, które królują na domowych i restauracyjnych stołach. Są to proste przepisy, które może wykorzystać każdy bez względu na stopień kulinarnego wtajemniczenia. Podstawą proponowanych dań są sezonowe, łatwo dostępne produkty. Katie Quinn Davies w swojej książce dzieli się przepisami dla każdego i na każdą kieszeń.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
All copies are currently on loan (1 egz.)
Book
In basket
Autorka zrealizowała swoje marzenie i porzuciła miejski zgiełk dla spokoju i życia bliżej natury. Wyprowadziła się z Nowego Jorku do domu położonego w sercu lasu nieopodal San Francisco. Inspirowana pięknem okolicy postanowiła zaprezentować niezwykły urok tego miejsca w pełnej artystycznego wyrazu książce "Wielka uczta". Założyła kulinarny blog www.theforestfeast.com, na którym prezentuje wegetariańskie potrawy złożone z sezonowych produktów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
All copies are currently on loan (1 egz.)
Book
In basket
Hiszpania do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, 2021. - 300, [5] stron : ilustracje ; 28 cm.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule nasz naczelny smakosz rusza w podróż po Hiszpanii. Będzie jak zawsze – pięknie, interesująco i smacznie. Wśród anegdot o kraju basków znajdziemy współczesne i tradycyjne przepisy z regionu, który bardzo chętnie odwiedzają Polacy. Książka, poza tym że jest świetnie przygotowana, ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala nam wyruszyć w podróż, nie ruszając się z kuchni, a nawet kanapy, bo z Kieżunem nie trzeba gotować. Można go po prostu smakować. Strona po stronie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan (1 egz.)
Book
In basket
Portugalia do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan (1 egz.)
Book
In basket
Cała Skandynawia w 100 hasłach! Moda na Skandynawię trwa w najlepsze. Nordicana to pięknie ilustrowany przewodnik po wszystkim tym, za co kochamy Skandynawię - przedmioty, zjawiska, trendy oraz ludzie. Z krótkich, błyskotliwych tekstów dowiemy się wszystkiego, co należy wiedzieć o kulturze, sztuce i historii półwyspu skandynawskiego. 100 haseł i pojęć związanych ze Skandynawią - kultura i sztuka, historia i obyczaje, ludzie, przedmioty, styl życia.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Filii Biezdrowo
There are copies available to loan: sygn. 913 (1 egz.)
Book
In basket
W którym porcie można dostać najlepszą rybę? Co robić zimą na Mazurach i gdzie na Warmii można stracić zasięg telefonu? Aleksandra Klonowska-Szałek wybrała się w podróż po jednym z najgorętszych pod względem turystycznym regionów Polski po to, by odkryć je na nowo. Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury to kontynuacja przewodnika po polskich agroturystykach, który ukazał się wiosną 2018 roku nakładem wydawnictwa Buchmann. Tym razem poznamy nie tylko najciekawsze bazy noclegowe, lecz także warte odwiedzenia lokalne knajpy i restauracje oraz miejsca, gdzie można kupić dzieła sztuki albo je tworzyć. W przewodniku nie zabraknie również poleceń dla miłośników sportu, bo Mazury to przecież nie tylko żagle i kąpiele w jeziorze, oraz opisów zaskakującej natury. Wszystkie polecane przez autorkę miejsca utrzymane są w duchu slow life. W końcu zwiedzić Warmię i Mazury w pośpiechu to żadna sztuka, a żeby poznać ich najgłębsze tajemnice, trzeba dużo czasu, uważności i… oddechu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 318 (1 egz.)
Book
In basket
Gotuję, nie marnuję : kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2018. - 199, [8] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów - aby tylko nie wyrzucać! Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania - z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Chojno
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Filii Chojno
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Filii Chojno
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Kto z nas choć raz nie był na diecie? I kto z nas nie poniósł na tym polu choć jednej klęski... Mimo kolejnych diet-cud, pobudzających metabolizm suplementów, detoksów i fejsbukowych grup wsparcia. Profesor Traci Mann mówi wprost: diety nie działają. I nigdy nie będą działać, choćbyśmy byli mistrzami samokontroli! Odwołując się do wyników licznych badań z ostatniego dwudziestolecia, Mann rozkłada na części pierwsze mechanizmy, na których opierają się diety - i przez które nie działają. Bierze też pod lupę wszystkie bolączki, które świetnie zna każdy, kto kiedykolwiek próbował się odchudzać: słabą wolę, podjadanie, efekt jo-jo i wiele innych. I mówi: nie musisz mieć wyrzutów sumienia, że ci nie wyszło. Z własnym mózgiem nie wygrasz. Ale możesz go sprytnie wykorzystać! Profesor Mann przedstawia bowiem także dwanaście prostych strategii - od wymiany naczyń po wymianę zwyczajów - dzięki którym można trwale zmienić styl życia na lepszy (i zdrowszy). Bez wyrzeczeń, poczucia winy i nerwowego liczenia kalorii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
Book
In basket
W czasach, gdy półki marketów i drogerii pęcznieją od wszelkiej maści, szamponów, odżywek, masek, toników i olejków, mało kto wie, czego tak naprawdę potrzebują jego włosy. Włosing to wciąż rosnący trend. Pomaga odkryć, jaki typ włosów mamy, jak je pielęgnować, ale także nie szkodzić im nieodpowiednimi specyfikami. Wszystko w duchu natury i zgody z tym, w co nas wyposażyła. Autorką jest najpopularniejsza edukatorka włosingowa w Polsce, twórczyni samego pojęcia „włosingu” – Agnieszka Niedziałek.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan (1 egz.)
Book
In basket
Śniadanie w Afganistanie? A może na Kubie? Kotleciki z platanów w Ekwadorze? Gdy tylko się obudzisz, możesz przenieść się na wspaniałe śniadanie do niemal każdego zakątka świata! Ponad 40 zaskakujących przepisów na smakowite śniadaniowe poranki z ponad 40 krajów! Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Skoro tak, to co powinno się na nie składać? Portugalczyk poleci tartaletki jajeczne, Marokańczyk naleśniki z hemoliną, Walijczyk grzanki z serowym sosem, Chińczyk orientalną zupę z noodlami, a Egipcjanin pastę z bobu. I każdy z nich będzie miał rację - to te potrawy dają im siłę oraz energię na cały dzień. Tradycyjne, związane z klimatem danego kraju, z jego kulturą, zdrowe… i tak inne od naszych polskich śniadań. Autorki zebrały te niezwykłe przepisy w 41 krainach i uwieczniły je na zdjęciach. Dzięki nim nie tylko możesz uatrakcyjnić swoje poranki, ale również zaskoczyć rodzinę i przyjaciół egzotycznymi śniadaniami. Niektóre z nich pomogą Ci szybko przygotować posiłek przed wyjściem do pracy - na przykład owsiankę po islandzku. Innym, jak kotleciki z platanów z Ekwadoru, poświęć więcej czasu i delektuj się zarówno przygotowaniem, jak i powolnym spożywaniem w gronie najbliższych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Wronki
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again